Asociația Jucătorilor Români de Rugby (AJR) – forțele se coagulează pentru revitalizarea rugby-ului românesc

De curând, rugby-ul românesc s-a îmbogățit prin apariția unei noi entități,  Asociația Jucătorilor Români de Rugby. Aceasta a pornit din dorința foștilor internaționali Mihai Vioreanu și Romeo Gontineac de a crea o platforma prin care actualii si fostii jucători și antrenori de rugby să poată să își lărgească orizontul activităților profesionale, mai ales după încetarea carierei profesioniste. In acțiunea lor, Mihai si Romeo au fost ajutați de Ioan Dumitrașcu pasionat al rugbyului și avocat, partener la renumita firmă de avocatura Filip & Company astfel AJR și membrii șăi având acces la consultanță și expertiza legală de înalt profesionalism. Au aderat deja 40 de membri la AJR, majoritatea actuali sau foști rugbiști, iar directorul executiv al asociației este Andrei Rădoi, jucător de națională aflat pe final de carieră, la Timișoara Saracens.

Mihai este acum medic ortoped chirurg in Irlanda, Romeo este antrenor de rugby in Franta, la centrul de pregatire din Aurillac, iar Andrei, in paralel cu activitatea de rugbist, deruleaza activitati de pregatire fizica si fitness in Timisoara. Toti trei au intemeiat familii frumoase si continua activitati care se afla in slujba rugby-ului in tari de mare traditie din Europa sau in Romania.

Nu este un secret ca lumea rugby-ului romanesc a fost in declin in ultimii ani, printre probleme aflandu-se și perpectivele reduse pentru jucători de a accesa programe de pregătire din țările cu campionate puternice sau problema integrarii in viata sociala sau profesionala la finalul carierei. Asociatia Jucătorilor Români de Rugby isi propune sa ofere solutii si sprijin jucatorilor si antrenorilor activi sau retrași din activitate, în orice problemă pe care aceștia o pot întâmpina, în sport sau în viața de toate zilele.

Rugby-ul este un sport de echipa care formeaza caractere puternice si oameni care inteleg puterea grupului si a solidaritatii. In acest spirit a fost creat si functioneaza AJR, membrii sai dorind să coopereze, pentru bunul mers al rugby-ului românesc, cu toate instituțiile ce au interes în zona balonului oval: Federația Română de Rugby, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, cluburile sportive, asociațiile județene, școli etc. 

AJR este o entitate de drept privat, are la bază voluntariatul membrilor fondatori sau al altor persoane care iubesc acest sport, statut propriu, website, www.ajrugby.roorganigramă și identitate proprie. Organizația este deschisă oricui dorește să se alăture valorilor și misiunii AJR si funcționează pe baze democratice, urmărind modelul instituțiilor similare din țări precum Anglia sau Franța.

Toate acțiunile AJR sunt pozitive, constructive iar deschiderea către mass-media si comunicare sunt maxime. 

Clubul Sportul Studențesc are secție de rugby încă de la înființarea instituției, în 1916, performanțele rugbyștilor alb-negri fiind surprinse și în lucrarea apărută cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență ai clubului. Echipa de rugby a Clubului Sportul Studențesc își continuă activitatea, în pofida greutăților inerente.