Despre Sportul Studentesc

Despre noi

Valoroasă efigie a sportului universitar, Clubul Sportul Studențesc Bucuresti, inființat în 1916, prin palmaresul si tradiția neîntreruptă de mai bine de un secol, este o mărturie clară a sinergiei dintre scoala si sport, dintre mediul academic si cel sportiv. In aceste conditii performanta sportiva este o rezultanta fireasca a unei activitati de pregatire sistematice bilaterale.

Incepand cu anul 2000, prin reorganizarea sportului din Romania in conformitate cu noua lege a sportului, prestigiosul club universitar este recunoscut ca structura sportiva de performanta, cu profil multisport, inregistrata in Registrul Sportiv al Ministerului Tineretului si Sportului cu Certificatul de Identitate Sportiva nr. B/A1/00112/2001, entitate publica subordonata Ministerului Educației și Cercetării.

Prin transferul de competente si responsabilitati de la nivel central la nivel local, avand ca fundament recomandarile Comisiei Europene, Ministerul Educatiei si Cercetarii emite in 25 noiembrie 2019 Ordinul nr. 5237 pentru preluarea de catre Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, in subordinea sa, a Clubului Sportul Studentesc.

Sectiile clubului, afiliate la Federatiile Sportive Nationale pe ramura de sport, au drept de participare in toate competitiile sportive de nivel international, national, municipal, universitar, scolar si cuprind atat discipline traditionale, cat si moderne: baschet, badminton, baseball și softball, dans sportiv, gimnastică ritmică, hochei pe gheață, karate, kaiac-canoe, modelism, polo, rugby, tenis, tir sportiv, yachting.

Structură sportivă complexă, Clubul Sportul Studențesc isi dezvolta propria piramida sportiva, de la selectie intiala pana la inalta performanta, oferind tuturor sportivilor sansa de a activa sub culorile alb-negru si de a scrie propria pagina in istoria centenara.

Misiunea noastra este de a spori impactul sportului asupra educatiei, sanatatii, dezvoltarii durabile a societatii, de la elevi la seniori, de la nivel local si national la nivel european. Sportul poate schimba stilul de viata, poate construi cariere, poate motiva, dezvolta si integra social, poate forma mentalitatea de invingator atat de necesara in orice mediu profesional.

Principiile Clubului Sportul Studențesc

Principiile sunt cele care definesc identitatea și modul de acțiune al unei organizatii Asumarea unui set de valori pentru atingerea obiectivelor de performanță este obligatorie în accepțiunea membrilor Clubului Sportul Studențesc. Aceste valori sunt:

  1. Iubește și promovează sportul: fă lucruri bune, necondiționat, oricând și oriunde ai posibilitatea în interesul echipei, al clubului, al comunitatii din care faci parte!  
  2. Meritocrație: respectă-l si onoreaza-l pe cel mai bun!
  3. Integritate: fii cinstit și drept în orice condiții!
  4. Cooperare și încredere: lucrează în echipă, cere și oferă ajutorul!
  5. Autonomie și subsidiaritate: nu încuraja clientelismul, nepotismul și concentrarea deciziei!
  6. Nu violență, nu rasism: fii decent, elegant și nu jigni!
  7. Nu jocuri trucate!

Viziune

Sportul Studentesc incurajeaza si promoveaza activitatile de voluntariat, cetatenia activa, incluziunea sociala lipsita de orice forma de discriminare si spiritul de fair-play in toate sferele vietii sportive, profesionale si sociale.  

    Valorile noastre

    1. Vizionari – cu obiective indraznete, de inalta tinuta in conformitate cu munca noastra;
    2. Pionierat – nu ne este frica sa incercam ceea ce altii nu au curajul sa experimenteze;
    3. Pozitivi si deschisi la noi solutii de dezvoltare;
    4. Perfectionisti – nu exista nimic fara munca si sacrificii, ne dezvoltam aptitudinile in mod continuu;
    5. Respect si punctualitate – respect pentru colegi, antrenori, conducatori, adversari, oficiali, pentru fani, pentru culorile si istoria clubului; pretuim timpul nostru si pe al altora;
    6. Creativi – cautam cai noi, solutii noi pentru a creste interesul societatii pentru sport,
    7. Pasionati- suntem pasionati de sport, de competitie, de munca in echipa; e un mod de viata pe care l-am ales si pe care il punem in practica cu entuziasm.
    8. Fair – un sport curat, cu sanse egale, fara prejudecati
    9. Perseverență – Ai reușit – continuă! Nu ai reușit – continuă!

    Prin rolul pe care îl deţine în educaţia formală şi nonformală, sportul contribuie la îmbogăţirea capitalului uman la nivel european. Valorile transmise prin intermediul sportului ajută la dezvoltarea cunoştinţelor, a motivaţiei, aptitudinilor şi a pregătirii pentru toate provocarile vietii.

     

      We are:

      Smart
      Progressive
      Organized
      Responsible
      Trained

        Strategie

        Artizanii succesului sunt:

        – antrenorii care, impreuna cu ceilalti membri ai colectivelor tehnice pun mai presus de toate dezvoltarea durabila armonioasa a sportivului prin puterea exemplului, fiind adevarate modele pentru elevii lor oricand, oriunde.

        – sportivii clubului: elevi, studenti, absolventi care prin munca si dedicatia lor isi cauta si isi gasesc drumul in viata. Cariera sportiva se construieste impreuna cu statusul social, cu desavarsirea si implinirea profesionala, cu o relationare intensa cu alti tineri in spiritul principiilor unei competitii oneste

        – parintii si familia care joaca un rol important in acest proces incurajand participarea copiilor, a tinerilor fara a-i forta, cu convingerea ca toate partile implicate au aceleasi obiective: sanatatea, educatia si performanta  

        – fanii, spectatorii, voluntarii care, prin rolul lor atat de important in a crea identitatea de grup, vor avea respectul sportivilor, antrenorilor, conducatorilor si impreuna cu acestia vor manifesta aceeasi conduita in raport cu adversarii si oficialii in toate competitiile si evenimentele sportive.

          Obiective strategice

          1. Creșterea substanțială a numărului de practicanți și a persoanelor implicate în sport din mediul scolar, universitar si nu numai;
          2. Promovarea sportivilor si antrenorilor la loturile reprezentative ale Romaniei: nationale, olimpice, universitare;
          3. Dezvoltarea disciplinelor sportive din CIS  și promovarea acestora în rândul tinerilor și copiilor;
          4. Infiintarea unor sectii noi in functie de interesul manifestat de tineri/ studenti;
          5. Construirea unei culturi organizaționale solide, eficiente care sa atraga noi performeri, fani, resurse;
          6. Creșterea atractivității și vizibilității sportului si a Sportului Studentesc în mediul universitar;
          7. Dezvoltarea cercetării științifice în sport;
          8. Sporirea numarului de participanti la activitatile/ evenimentele sportive;
          9. Stabilirea transparenta a rolurilor si responsabilitatilor.

          Responsabilitatile clubului reies din programele nationale de utilitate publica ale Ministerului Tineretului si Sportului, Ministerului Educatiei si Cercetarii si ale Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

          Aceste programe sunt:

          • P1 – Sportul de performanta –

          la nivel national
          – pregatire sportiva
          – participare la competitii

          la nivel international
          -pregatire sportiva
          -participare la competitii

          • P2 – Sportul pentru toti

          Proiecte si evenimente
          – leisure sport
          – HEPA

          • P3 – Intretinere si functionare baze sportive
          • P4 – Redescopera Oina!
          • Pregatirea si perfectionarea continua a antrenorilor
          • Programul Pierre de Coubertin pentru copii si juniori mici, persoane cu dizabilitati

          Clubul Sportul Studențesc își asumă dificultățile competiției sportive și din punct de vedere al economiei de piață, promisiunea pentru suporterii alb-negrilor de a continua tradiția fiind o pecete de valoare pentru instituție.

          Pentu atingerea obiectivelor vom coopera foarte aproape cu unitatile de invatamant, pentru a crea o balanta intre sanatate- educatie- sport, cu crezul ca aceasta este calea de a construi generatii de sportivi emblematici. Toti sportivii nostri tineri sunt viitorul societatii si este responsabilitatea noastra securitatea, siguranta si dezvoltarea lor durabila armonioasa. A juca dupa reguli stricte, cu responsabilitatilea propriilor actiuni, cu respect fata de oficiali, inseamna educatie, sacrificiu, control al emotiilor, demnitate, cultura organizationala.