MODELISM

Secția de modelism are o veche și frumoasă tradiție, sub auspiciile clubului Sportul Studențesc. Începuturile se datorează studenților de la Institutul Politehnic București care, atrași de frumusețea modelismului, au ales, mai întâi ca modalitate de petrecere a timpului liber, să construiască machete de avioane, rachete, nave sau automobile. Această joacă a căpătat apoi consistență, iar lucrurile, an de an, au luat amploare.

Scurtă Prezentare

Sportul Studențesc – Modelism

Secția de modelism a Clubului Sportul Studențesc și-a început activitatea propriu-zisă după anul 1968, când s-a înființat Federația Română de Modelism, cu sediul la București. Inițial, secția avea sediul în incinta Institutului Național de Educație Fizică și Sport,dar se numea Politehnica și atrăgea practicanții legitimați din rândurile studenților de la Institutul Politehnic București.

Inițial, politehniștii au găsit adepți, din rândul tineretului studios, pentru toate cele patru ramuri ale modelismului, adică automodelism, navomodelism, rachetomodelism și aeromodelism. Cu timpul, s-a remarcat însă o specializare ceva mai pronunțată pe segmentul navomodelism, fapt care a făcut ca aici să apară cele mai răsunătoare rezultate ale secției.

Cele mai recente performanțe ale modeliștilor de la secția de specialitate s-au înregistrat chiar în anul 2018. La Campionatele Mondiale de navomodele machete, de la Galați, Mircea Florescu și Ligia Florescu, ambii la clasa C1, au fost distinși cu medalii de argint.

MODELISM

Cel care a pus bazele secției este renumitul Ilie Goga, personalitate deosebită în familia modelismului românesc, căruia îi vom acorda spații ample în interiorul acestui capitol. El a predat apoi ștafeta lui Horațiu Donea, care, la rândul său, a fost succedat în funcția de președinte al secției de cel care și actualmente se ocupă de bunul mers, competițional și organizatoric, Sebastian Radu Zaharia. Din anul 1991, secția poartă numele tradițional Sportul Studențesc, denumire care nu s-a mai modificat până astăzi.

Palmaresul lui Ilie Goga este unul extraordinar. Triplu campion european, ca navomodelist legitimat la Sportul Studenţesc, a câștigat prima medalie continentală de aur în anul 1994, impunându-se la nivel internaţional, prin valoarea și seriozitatea sa. În 1998, la Campionatele Mondiale de la Gdansk, din Polonia, a obţinut două medalii de argint la clasa C4 și trei medalii de bronz, din care două la clasa C1 și una la clasa C3.

ULTIMELE ȘTIRI DIN MODELISM

Navomodeliștii la Cupa Tomis

Navomodeliștii la Cupa Tomis

Muzeul Național al Marinei Române din Constanța a găzduit, recent, a șasea ediție a Cupei Tomis, expoziție-concurs dedicată modeliștilor din țară și din străinătate. Competiția a fost organizată de Asociația Tomis din Constanța, iar printre machetele expuse s-au...

citește mai mult
Medalii obținute de modeliștii alb-negri

Medalii obținute de modeliștii alb-negri

Secția de modelism a Clubului Sportul Studențesc continuă să fie una de valoare și tradiție. Activitatea, la acest sport tehnic, nu a stagnat prea mult în perioada de criză, putându-se organiza competiții, cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități. La...

citește mai mult
Radu Zaharia locul 21 la Campionatele Europene

Radu Zaharia locul 21 la Campionatele Europene

Recent, la Pazardjik, în Bulgaria, au avut loc Campionatele Europene de aeromodelism. La clasa F2ABCD, Radu Zaharia, legitimat la secția de modelism a Clubului Sportul Studențesc, s-a clasat pe un onorant loc 21, din 26 de competitori. La zbor captiv, recordul...

citește mai mult

Rezultate frumoase ale secției de modelism

În perioada recentă, secția de modelism a Clubului Sportul Studențesc a înregistrat o serie de frumoase rezultate. La Cupa României de aeromodele, care s-a disputat la Sînpetru (jud. Brtașov), rezultatele fruntașe au fost următoarele: Loc 1: Istrate Alin – F2D seniori...

citește mai mult