Gheorghe Popescu I a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști și antrenori din România. Cu toate că majoritatea căutărilor pe internet, astăzi, conduc spre un alt mare internațional cu același nume, Gheorghe Popescu, în fotbalul românesc, inițial, a fost reprezentat de un jucător charismatic, intelectual, care a debutat la Sportul Studențesc.

Era elev în ultimele clase de liceu când a primit botezul focului, sub comanda antrenorului Coloman Braun-Bogdan, în tricoul alb-negru. A fost golgeterul echipei cu 15 goluri marcate, la nici 18 ani. Juca extremă stângă, iar viteza sa de reacție, dublată de șuturi puternice și de centrări precise, l-au impus rapid pe adolescentul din Regie. Stilul său de joc era asemuit cu al marelui Dobay, cel pe care, de altfel, avea să îl și înlocuiască la debutul în echipa națională.

Pe Stadionul ONEF din București, România juca împotriva redutabilei selecționate belgiene, pe care tricolorii au și învins-o cu 2-1/ Gică Popescu, la vârsta de 17 ani și jumătate, a debutat alături de nume mari ale fotbalului românesc, profitând de îmbolnăvirea subită a lui Dobay. Jocul său a fost magistral, iar cooperarea cu centrul-atacant Baratky i-a încântat pe gazetari și pe specialiști. Debutul lui Gică Popescu în națională a văduvit echipa de club, Sportul Studențesc, de aportul său într-un meci decisiv de Divizia B, pentru promovare. Alb-negrii au jucat chiar în deschiderea meciului cu Belgia, contra celor de la Textila Iași, încurajați de colegul lor selecționat la echipa națională. Studenții i-au învins pe ieșeni cu 4-0 și au promovat.

Câteva zile mai târziu, Gică Popescu era din nou convocat la echipa națională, pentru un alt meci de gală, contra Suediei. El a refuzat politicos intrarea în cantonament, deoarece avea de preparat examenul de bacalaureat. Erau timpurile în care școala avea prioritate chiar înaintea unui meci internațional.

Gică Popescu a făcut apoi carieră la Sportul Studențesc, pentru care a marcat 58 de goluri în 96 de meciuri oficiale. A mai evoluat la Carmen și la CSCA(Steaua) București.

La 32 de ani, în 1951, era antrenor-jucător la CCA București, cu care a câștigat titlul național, fiind cel mai tânăr antrenor cu un astfel de palmares. Între 1963 și 1967 a fost președinte al Federației Române de Fotbal, iar ulterior vicepreședinte al CSA Steaua București.

Gică Popescu este una dintre figurile emblematice ale fotbalului românesc, erudiția și pregătirea sa intelectuală impunându-l în toate relațiile profesionale și interumane stabilite de-a lungul vieții.

Născut la 6 august 1919, Gică Popescu a plecat spre eternitate la 1 ianuarie 2001.

Sportul Studențesc nu l-a uitat și nu îl va uita pe cel care a fost Gică Popescu!

foto: Facebook AS47