Echipa de rugby a Clubului Sportul Studențesc, condusă de către antrenorul Constantin Merca, s-a deplasat la Cluj-Napoca, în data de 21 aprilie 2018, pentru meciul programat în Divizia A, cu CS Mănăștur. Partida ar fi trebuit să se dispute în Parcul ”Iuliu Hațieganu”, cu începere de la ora 10.00, însă mai mulți factori neașteptați au împiedicat desfășurarea jocului.

Rugbyștii alb-negri s-au deplasat cu trenul, vagon cușetă, în noaptea dinaintea partidei. În pofida întârzierii de pe calea ferată, Sportul Studențesc s-a prezentat la teren în timp util, la ora 9.15, în dimineața jocului.

Delegația noastră a fost însă surprinsă să constate că nu exista un vestiar pentru dezechipare, iar pe terenul de rugby se desfășura un concurs atletic pentru studenții clujeni. În aceste condiții, sportivii noștri au fost evacuați de către firma de pază din vestiarul afectat în mod normal oaspeților, unde pătrunseseră imediat ce au ajuns la arenă. Mai mult, oamenii firmei de pază au recurs la amenințări cum că echipa de rugby Sportul Studențesc va fi evacuată din incinta complexului sportiv.

La ora oficială de începere, 10.00, terenul nu putea fi folosit pentru un joc de rugby disputat în condiții regulamentare, deoarece el era ocupat de către atleți. În acest context, gazdele au solicitat alb-negrilor să amâne startul partidei pentru ora 10.30, în acest interval existând mai multe discuții între reprezentanții echipelor și brigada de arbitri delegată. S-a completat raportul oficial de joc, iar cum terenul nu a putut fi eliberat, la ora 10.35 cavalerii fluierului au constatat starea de fapt și au înscris-o în raport.

Peste această oră, deși s-au făcut presiuni inclusiv din partea forurilor superioare, Sportul Studențesc nu a mai acceptat să dispute jocul, invocând litera regulamentului, dar și faptul că trenul de întoarcere era programat să plece din stația Cluj-Napoca la ora 13.30.

Menționăm și că meciul de la Cluj-Napoca ar fi trebuit să se desfășoare, în mod normal, pe 31 martie, pe Cluj Arena, dar Federația Română de Rugby a amânat această partidă, chiar dacă Sportul Studențesc achitase deja biletele de călătorie cu trenul, iar renunțarea la rezervări a produs o pierdere bugetară imposibil de recuperat.

Punctul de vedere oficial al secției de rugby Sportul Studențesc este unul pro rugby, încurajând desfășurarea meciurilor în condiții civilizate, precum și cooperarea cu colegele de eșalon. Opinăm însă că, în cazul particular al partidei cu CS Mănăștur, nu am încălcat nicio prevedere regulamentară, ba mai mult, am încercat, în limitele posibilităților, să participăm la acest joc pentru care oricum s-au cheltuit peste 10 000 de lei.

În mod normal, Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Rugby ar trebui să declare echipa Sportul Studențesc, la masa verde, câștigătoare a meciului respectiv cu scorul de 5-0 și bonus ofensiv.

foto: Facebook CS Mănăștur