Primul campion național la pentatlon modern al României, Cornel Vena, a decedat în Australia, țară unde domicilia, la vârsta de 85 de ani. Cornel Vena s-a născut în anul 1932, pe 20 octombrie, la Sibiu și a făcut parte din prima generație de pentatloniști români, formată în anul 1953, la Institutul de Cultură Fizică București.
 
Cornel Vena s-a impus în anul 1953, la prima competiție națională, după care a fost căpitanul echipei naționale a României, ocupanta locului 8 la Campionatele Mondiale din 1954, respectiv locul 7 la Campionatele Mondiale din 1955.
 
Legitimat la echipa de club Știința București, Cornel Vena a fost unul dintre artizanii excelentei prezențe olimpice românești, la Melbourne, în 1956. El a ocupat la proba individuală locul 14, iar cu echipa României s-a clasat pe locul 6. În plus, în proba de scrimă de la Melbourne, Cornel Vena a câștigat 29 dintre cele 35 de dueluri programate, totalizând un record de 111 puncte. Acest scor, precum și procentajul de 82,9%, reprezintă și astăzi cele mai bune performanțe obținute la scrimă, de către un pentatlonist, la Jocurile Olimpice.
 
După Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956, Cornel Vena a ales calea libertății, rămânând în Australia. A închegat la Antipozi o echipă de pentatlon modern, el fiind campion național al Australiei în 1957. După aceea a devenit și campion național australian la spadă și floretă.
 
În pofida distanței geografice, Cornel Vena a ținut legătura cu România. În anii 70 ai secolului trecut, după o ediție a Campionatelor Mondiale de la Londra, un sportiv australian pregătit de Cornel Vena, a participat la Campionatele Naționale ale României, în afara concursului.
 
Deși șters din literatura de specialitate de către regimul comunist, Cornel Vena a fost reabilitat în 1997, când i s-a decernat, de către Instituția Președintelui României, Ordinul ”Meritul Sportiv”.
 
Odihnească-se în pace!cornelvena