SPORTUL STUDENȚESC

UN SECOL de performanță

Sportul Studentesc, clubul din Regie, a implinit 100 de ani de existenta, evenimentul fiind marcat de o frumoasa sarbatoare desfasurata la Sala Ronda a Hotelului Intercontinental, in prezenta a peste 200 de fosti si actuali sportivi sau antrenori, alaturi de invitati de prestigiu.

Prilej de aduceri aminte, dar și de acordare de distincții, însoțite de o carte scrisă de Christian Ghenea, care a facut oficiile ca prezentator, împreună cu fostul Secretar de Stat, Carmen Tocală, care a debutat cu ani în urmă în echipa de baschet a clubului.

Gabriela Mitroi, directorul clubului, colegă de echipă cu Carmen Tocală în echipa de baschet, a prezentat un scurt istoric al Sportului Studențesc, club înființat în anul 1916, din inițiativa academicianului Traian Lalescu care, împreună cu secretarul Octavian Luchide, au semnat actul constitutiv al emblemei sportive a studenților și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ superior ale Capitalei.

Primul nume a fost Sporting Club Universitar Studențesc București, schimbat trei ani mai târziu, după război, în cel actual, Sportul Studențesc. În anii ’50 clubul continuă activitatea sub diferite nume: Știința, iar mai apoi Politehnica, CSU Construcții, IEFS sau Universitatea București.

În 1989, toate ramurile de sport cu activitate universitară se unifică în clubul sportiv Sportul Studențesc București, sub coordonarea profesorului universitar doctor arhitect Emil Barbu Popescu, personalitate marcantă a societății românești.

În cadrul festivităților au fost acordate trofee de excelență, mai întâi președintelui Emil Barbu Popescu, care a evocat câteva nume reprezentative de ieri și de azi ale clubului. Au urmat nepoata lui Traian Lalescu, venită special de la Paris, împreună cu doamna Solange de la Tour (95 de ani), care a practicat baschetul, voleiul, alpinismul și schiul, dornică să participe și la viitoarea aniversare!

Premierile au continuat cu celelalte secții, din rândurile cărora îi reținem pe octogenarul antrenor Constantin Pilică Popescu și pe cinci dintre handbalistele sale, Elena Jianu, Aurora Leonte, Cornelia Diaconu, Maria Petrescu, Jana Mateescu, triple campioane ale lumii, pe antrenorul de tenis Alexe Bârdan, pe baschetbalistele Ecaterina Vogel, Suzana Parsu, Mihaela Nețolitchi, Irina Stângă, Margareta Pruncu, Mirela Căpușan, antrenoarea Maria Roșianu, pe colegii lor Dorin Daian, Răzvan Mitroi, Mihai Bărbulescu, Cristian Achim, Ion și Viorel Mocanu, apoi pe rugbyștii Mircea Paraschiv, Constantin Fugigi, Marin Ionescu, Teodor Rădulescu, Constantin Pera, poloistul Vlad Georgescu, golgeterul campionatului trecut, hocheiști, kaiaciști, canoiști, karatiști, gimnaști, jucători de badminton. Dintre fotbaliști au venit nume cunoscute ca Mircea Sandu, Gino Iorgulescu, Paul Cazan, Mircea Rădulescu, Romeo Chihaia, Tom Cristea, Octavian Ionescu, Viorel Kraus, Adalbert Kassai, Necula Răducanu, Dumitru Moraru, Constantin Pană, Marcel Pigulea, Emilian Șerbanică, dar și antrenorii Dan Apolzan, Tănase Dima sau Ion Motroc, cel mai emoționat fiind ultimul, care și-a amintit perioada cât a jucat la Sportul Studentesc și apoi la Rapid.

Mențiuni în presă

„… baschetul, hocheiul pe gheaţă şi celelalte 10 secţii, rămase din 33!, duc mai departe spiritul nepereche al sportului universitar. Niţel rebel, un pic boem, totdeauna tânăr şi ferice.”

Ovidiu Ioanițoaia în articolul Poveşti de demult

„Pe parcursul celor 100 de ani de existenţă, misiunea, valorile, scopurile şi obiectivele Sportului Studenţesc au rămas neschimbate. Pe de o parte clubul a format campioni care au concurat cu rezultate de excepţie la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Balcaniade, campionate naţionale şi Cupe ale României.”

Telekomsport.ro

„Sportul Studenţesc rămîne una dintre formaţiile emblemă ale fotbalului românesc, echipa din Regie fiind unul dintre principalele centre de formare din România.”

Fanatik.ro

„Sportul Studenţesc a fost cea mai civilizată, frumoasă şi parfumată echipă pe care am avut-o şi îmi aduc aminte cu drag de acea perioadă”

Ion V. Ionescu „Jackie” în articolul 100 de ani de Sportul

„Sportul Studențesc a dominat întrecerile la sporturile de echipă în perioada interbelică, atunci când clubul a fost și membru fondator al majorității federațiilor sportive naționale, înființate ca foruri de sine stătătoare.”

Agerpres.ro

„M-am bucurat prea tare când am aflat că un club de ”bonton”, Sportul Studențesc, a decis să își marcheze centenarul într-un mod cu totul și cu totul special.”

CristianChinaBirta.ro